Svátek má: Sabina

Zprávy

Velikost textu:

La Vanguardia: Východní Evropa je rozhněvaná „druhořadým" jídlem!

La Vanguardia: Východní Evropa je rozhněvaná „druhořadým" jídlem!

Mnoho Východoevropanů se domnívá, že velké mezinárodní společnosti je ochotně "vykořisťují" jako pracovní sílu, ale současně porušují jejich práva, když dodávají produkty nižší kvality na východoevropský trh pod stejnými značkami.

Ilustrační foto
29.září 2017 - 10:10

V důsledku toho musela Evropská komise zasáhnout a předložit návrhy na vyřešení problému „dvojích standardů v oblasti výživy" a odstranit z obchodů "jídlo s příchutí SSSR", píše La Vanguardia.

Dokonce i dnes, může chuť potravin východní Evropy v supermarketech připomínat časy Sovětského svazu, kdy země sovětského bloku žily za železnou oponou, napsala La Vanguardia. Například na regálech ve východní Evropě se nachází rozpustná káva s menším množstvím kofeinu a více cukru, než v sousedním Rakousku, nebo rybí tyčinky, které ve skutečnosti obsahují méně ryb než ten samý výrobek v Německu. Stejně jako ledový čaj, v němž je méně než polovina přirozeného čajového extraktu, nebo čokoládový krém s ořechy, která není tak krémový jako v obchodech západní Evropě, a další produkty „druhé kategorie“.


Kupující ze Slovenska, České republiky, Maďarska, Bulharska a Rumunska si už dlouho stěžují, že hlavní evropští výrobci potravin prodávají své výrobky s nižší kvalitou, zdůrazňuje článek: „Problém se může zdát směšný, ale ne pro spotřebitele, kterých to týká.“ Již mnoho východoevropských občanů se domnívá, že je nejen velké mezinárodní společnosti ochotně „vykořisťují" jako pracovní sílu, ale současně porušují jejich práva spotřebitelů. Jak uvedl nedávno prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker, Východoevropané to považují za důkaz rozdělení občanů EU na „první a druhou kategorii", uvedla La Vanguardia.
 
Evropští partneři tyto výroky nikdy nebrali vážně, i když na žádost Slovenska byla tato otázka zařazena do programu březnového summitu hlav států a vlád EU. Vzhledem k rostoucím rozdílům mezi zeměmi západní a východní Evropy se Evropská komise rozhodla zasáhnout a 26. září byly předloženy návrhy na řešení problému „dvojích standardů v oblasti potravin", uvedl článek. Před několika měsíci úředníci „pochybovali" o odůvodněnosti nároků na kvalitu výrobků dodávaných do východní Evropy, ale řada studií prokázala, že tento problém skutečně existuje.
 
„Teď máme důkazy," uvedla 26. září evropská komisařka pro ochranu spotřebitelských práv Věra Jourová. Podle ní je situace týká „desítek nebo dokonce stovek  produktů“, kde byly odborníky zjištěny rozdíly přesahují „přizpůsobení“ produktů chuťovým preferencím místních lidí, k čemuž se často uchýlovali výrobci. Jourová se narodila v Československu a osobně k tomuto tématu blízko, uvádí La Vanguardia. „V roce 1990 jsem žila poblíž hranic s Rakouskem. Když padla železná opona, šli jsme tam na nákup. V našich kapsách jsme měli jen pár rakouských šilingů a koupili jsme čokoládu a kávu. Doma nás čekali příbuzní, aby zkusili to, co jsme přinesli. Chuť těchto produktů byla od našich velmi odlišná," připomíná eurokomisařka.
 
Podle názoru Evropské komise, stávající legislativa je dostačující, aby zabránila velkým podnikům prodávat východoevropským obyvatelům potravinářské výrobky pod stejnou značkou jako v západní Evropě, ale s jinými složkami, nebo méně kvalitními potravinami (například s menším obsahem masa nebo naopak více umělých barviv). Evropští úředníci rovněž připomínají, že směrnice EU o „omezování nekalých obchodních praktik" zakazuje prodej zboží v obalu, který by mohl kupujícího zavádět. Brusel dokonce vydal pokyn místním orgánům o „efektivním uplatňování" evropských právních předpisů pro kontrolu kvality výrobků, poznamenal článek.
 
Kromě toho Evropská unie přidělila finanční prostředky na rozvoj společné metodiky pro analýzu potravin. Díky tomu by se do roku 2018 měly objevit účinné nástroje, které pomohou orgánům členských států EU společně identifikovat podvody s potravinami. Někteří výrobci již uvedli, že výsledky studií provedených v různých zemích „nejsou srovnatelné", takže je odmítají uznat, píše La Vanguardia.


Ostatní společnosti v reakci na tlak slíbily zvýšení obsahu zeleniny v dětských potravinách a do krémových oplatků přidávají máslo a nikoliv palmový olej, uvádí článek. Pokud došlo k podvodu ze strany spotřebitelů v důsledku dodávek méně kvalitních výrobků, musí výrobce buď zastavit dodávky nebo změnit obal, a vyznačit, že tento výrobek má jinou kvalitu. Evropská komisařka pro ochranu spotřebitelů rovněž vyjádřila připravenost označit jmenovitě společnosti, které klamou spotřebitele: „Nevyzývám kupující k bojkotu. Chci, aby lidé dělali svůj výběr na základě spolehlivých informací," cituje La Vanguardia slova Jourové.

(kou, prvnizpravy.cz, lavanguardia.com, foto: arch.)