Svátek má: Brigita

Zprávy

Velikost textu:

Die Zeit: Předchůdci se mýlili - vědci rehabilitovali červené maso!

Die Zeit: Předchůdci se mýlili - vědci rehabilitovali červené maso!

Jíst hodně červeného a zpracovaného masa je škodlivé - vědci zastávali takový názor docela dlouho. Nedávná studie těchto zjištění však podle Die Zeitu to nepotvrzují.

Ilustrační foto
8. října 2019 - 11:04

Existuje mnoho steaků a uzenin, které jsou škodlivé - to je letitý názor vědců. Výsledky nedávné studie provedené vědci ze dvou kanadských univerzit a dvou institutů ve Španělsku a Polsku však podle německých novin Die Zeit tyto nálezy nepotvrzují.

Vědci proanalyzovali stovky studií, aby určili, zda pravidelná konzumace červeného a zpracovaného masa skutečně ovlivňuje lidské zdraví. Jak se ukázalo, jen několik z nich – kdy autoři tohoto stanoviska souhlasí - prokázalo souvislost mezi konzumací masa a možnými zdravotními následky, uvedla německá novinářka Linda Fischerová.

Podle autorů nové studie si jejich předchůdci prostě vybrali nesprávnou techniku. Sledovali, jak účastníci jedli, zda pravidelně sportovali, jaké léky užívali. Tito lidé by však mohli kouřit bez vědomí vědců, měli chronický zánět střevní sliznice, například jejich příbuzní mohli trpět rakovinou střeva, což zvyšuje riziko onemocnění.


Autoři poslední studie jsou přesvědčeni, že skutečné důkazy lze získat pouze pomocí „randomizovaných kontrolovaných studií“. Vědci náhodně rozdělí účastníky do skupin a stanoví přísný plán výživy na dlouhou dobu: je jim dovoleno nebo zakázáno jíst červené a zpracované maso, vysvětlila novinářka Die Zeit.

Výsledkem bylo, že autoři nové studie našli celkem 12 podobných vědeckých publikací. U některých z nich byl učiněn závěr, že konzumace červeného a zpracovaného masa je skutečně škodlivá pro zdraví. Jiní však tvrdili, že takové maso může být konzumováno v množství, jak je libo.

„Nestanovili jsme statisticky významnou korelaci mezi nižší spotřebou červeného a zpracovaného masa a rizikem kardiovaskulárních chorob, rakoviny nebo diabetem," shrnul jeden z autorů poslední studie, epidemiolog Bradley Johnston.

„Výhody odmítnutí masa jsou nejasné, a pokud existují, jsou velmi malé," ujistil vědec.

(kou, prvnizpravy.cz, zeit.de, foto: arch.)