Svátek má: Leoš

Regiony

Velikost textu:

Hornoplánskou Kynutou buchtu upekli kvůli koronakrizi

Hornoplánskou Kynutou buchtu upekli kvůli koronakrizi

Díky koronakrizi upekli Roman a Josef výbornou Kynutou buchtu. 

Buchty z Kynuté buchty
8. února 2021 - 07:30

Originální bistro na malebném náměstí v Horní Plané. Tady od konce minulého roku podle babiččiných receptů pečou vynikající kremrole, buchty, koláče, věnečky. Místní i turisté si zde kupují bramborové housky, vícezrnné pečivo, italské bagetky, slano-kmínové housky atd. 

„Prvotní myšlenka přišla v první vlně uzavření provozoven. Otevřeli jsme "okénko" a měli jsme úspěch. Babiččiny recepty se osvědčily. Zájem mají místní i turisté, kterých je teď ale minimum, ale i místní,“ uvádí majitelé bistra Roman Koprolín a Josef Šabaka.

Příjemné je to i kvůli tomu, že v Horní Plané zanikla loni v létě dlouholetá pekárna firmy COOP. „Bistro Kynutá buchta je naše nové dítě, které je stále třeba opečovávat. Máme velký zájem setrvat a vyvíjet se. Ráno v 6 budíček a večer v 22 vypínáme stroje,“ doplňují.

Dva kluci Roman Koprolín a Josef Šabaka spolu začali na Lipensku podnikat před více než třemi lety, kdy začali provozovat penzion Rak v Černé v Pošumaví. Jednařicetitiletý Roman se věnuje gastronomii celý život, o devět let starší Josef je ekonom, který studoval operní zpěv, se od začátku báječně doplňují. Proto se jim hned začalo dařit. Díky píli, náročnosti a nasazení opakovaně získali ocenění  penzion roku v anketě dopenzionu.cz.

Podnikání jim ale zkazila koronakrize, od dubna 2020 nemohli nikoho ubytovat, pak se vše vrátilo do normálních kolejí, od října znovu platí vládní zákaz. Roman a Josef se ale nespokojili s nadávkami na současný stav a vymysleli nový plán – originální bistro.

Tady prodávají své originální cukrovinky, ale i pečivo z okénka, kde si jej kupují místní i turisté. Mají již řadu stálých zákazníků.



„Máme štěstí, že jsme na dobrém místě a hlavně máme stále co nabízet. Máme široký záběr. Od lahůdek, přes úplnou klasiku koláčů a buchet a rádi inovujeme tradiční zákusky,“ říkají.

Teď tu stabilně pracují tři zaměstnanci, několik brigádníků. Kluci z Kynuté buchty čekají nárůst výroby. „Před letem jsme slíbili třem lidem zaměstnání. Tak snad je nezklameme,“ uzavírají.

Jihoceskenovinky.cz informoval Mgr. Pavel Pechoušek za Turistický spolek Lipenska.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:p.pechoušek.tsl.)