Svátek má: Jindřich

Regiony

Velikost textu:

I v těžkých časech koronakrize uvařil Dudák Velikonoční speciál

I v těžkých časech koronakrize uvařil Dudák Velikonoční speciál

Strakonický pivovar Dudák uvařil zelený Velikonoční speciál, tento rok pouze do lahví. Kvůli koronaviru zde aktuálně klesl prodej sudového téměř na nulu.

Velikonoční speciál
5. dubna 2020 - 07:30

V jediném pivovaru u nás, který patří městu klesla produkce na 40 procent. Každý týden přichází na tržbách o 2,5 milionu korun. I v těchto zlých časech ale pivovarští pamatují na dobročinnost.

V úterý 14.dubna bude Vlastimil Matej, sládek strakonického pivovaru se svými kolegy vařit Dudáka a Klostermanna. Bude to po dvojnásobně delší pauze než je zde obvyklé a piva bude o cca polovinu  méně, než byl každý týden zvyklý. „Za normálních okolností vaříme každý týden 7 várek. Teď je to každý druhý týden a navíc připravujeme jen 3 várky,“ krčí rameny Matej.

Leden, únor a první půlka března 2020 byla pro strakonický měšťanský pivovar výsledkově skvělá. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stoupl výstav o 5 procent. Pak ale na strakonický pivovar tvrdě dopadla koronakrize.

„V důsledku vládních opatření a vyhlášení nouzového stavu je výroba značně omezená. Dá se říci, že pivovar pracuje na asi 40 procent své obvyklé kapacity. Distribuce samozřejmě funguje dál, ale pouze lahvového piva,“ uvádí ředitel pivovaru Dušan Krankus.

V pivovarské prodejně, která se nachází u vstupu do pivovaru se od středy prodává Velikonoční zelené pivo - dvanáctistupňové pivo příjemné, hořké chuti s obsahem alkoholu 4,8 procenta. Tentokrát stočené do 0,75 litrových skleněných nevratných lahví.

„Uvařili jsme ho letos o dost méně, než je obvyklé, ale doufáme, že tím uděláme lidem radost. Škoda, že letos si ho lidé nemohou vychutnat ve svých restauracích, díky nouzovému stavu,"  mrzí  Krankuse.

Produkce sudového piva klesla ze dne na den téměř na nulu. O lahvové je nyní větší zájem, ale finanční profit související s prodejem piva je v lahvovém sortimentu o dost nižší, než u piva, které se stáčí do sudů.

„Přicházíme týdně o 2,5 milionu korun na tržbách. Restaurace jsou zavřené, tento výpadek se nedá nahradit. Celé odvětví gastronomie prochází velmi těžkou zkouškou, čím déle to potrvá, tím více se problémy v tomto oboru budou prohlubovat. Naše firma má nějaký finanční polštář pro horší časy, ten ale není nekonečný,“ uvádí Krankus.

Nejvyšší položkou pivovarského rozpočtu jsou mzdové náklady. Část ze 60 zaměstnanců je již nyní doma a vybírá si dovolenou – jedná se například o některé členy obchodního oddělení. V následujících týdnech se k nim zřejmě připojí další a pobírat budou pouze 60 procentní plat.

„Jsem ale rád, že všichni naši lidé se i v těchto časech snaží udržovat rozumný nadhled. V pivovaru všichni dodržujeme nastavená hygienická pravidla, která byla přijata už 10. března. Za to patří našim lidem velký dík!“ říká Krankus.

Pivovar logicky zrušil všechny naplánované investice. Nebude se například rekonstruovat restaurace Palermo, která je na zimním stadionu. Kvůli zákazu hromadných akcí se nebude konat ani tradiční Pivovarská pouť.



Veškeré finanční prostředky budou letos směřovat do základního chodu firmy. Další krizová opatření by podle ředitele Krankuse přicházela v úvahu na začátku května. „Ekonomické škody budou velmi vysoké. Všichni si budeme muset utáhnout opasky a začít pečlivěji rozlišovat, co v našem životě důležité je a co není,“ uzavírá ředitel.

Aktuálně je nejen podle pivovarských důležitá snaha podpořit kamarády tzv. z první linie. Proto poslali strakonickým zdravotníkům nealko pivo Driver. Stejnou odměnu si mohou v pivovarské prodejně vyzvednout dobrovolníci, kteří zde pomáhají nakupovat seniorům. Nákupem respirátorů se pivovar chystá podpořit zdejší nemocnici, té pomáhá pravidelně. V minulém roce například finančně podpořil nákup přístrojového vybavení a v době parného léta podporoval zdejší pacienty Driverem.

Jihoceskenovinky.cz informoval Pavel Pechoušek za Strakonický pivovar Dudák.

(jv,jihoceskenovinky.cz foto:p.pechoušek)